62 koopwoningen in het plan Koolhoven te Tilburg
62 koopwoningen in het plan Koolhoven te Tilburg

opdrachtgever:

Triborgh Bouwontwikkeling V.O.F.

constructeur:

Adviesbureau Markslag Beljaars BV

toelichting:

Voor de wijk Koolhoven in Tlburg, werd een plan voor 62 woningen ontworpen aan de buitenrand van het stedenbouwkundig plan. De opdrachtgever was een projectontwikkelaar. Hij kende het plan in de Goirkestraat wilde hier eveneens een Dudok-achtige bebouwing, zoals het beeldkwaliteitsplan ook voorschreef.
Alhoewel het een prachtige opdracht was, waren wij in eerste instantie afhoudend. Wij wilden geen replica’s maken van eigen werk. Dat strookt niet met onze conceptuele denken. We kwamen overeen eerst te oriënteren en togen naar Hilversum, Eindhoven en Tilburg waar we projecten van Dudok bezochten. Er werden veel foto’s en schetsen van belangrijke elementen uit zijn architectuur gemaakt waardoor we de vocabulaire leerden kennen waarmee ik een nieuwe architectuur gemaakt kon worden.  
In tegenstelling tot de in het beeldkwaliteitsplan streng voorgeschreven vlakbouw voor alle buitenranden, konden het verhaal en de schetsen de supervisor van het plan overtuigen om voor dit plan een combinatie van vlakbouw en dakvormen toe te passen welke door alle partijen erg gewaardeerd wordt.